15-03-2010 notulen dorpsradenoverleg

Verslag van de vergadering van Dorpsraden en Gemeenschapsraad van de Gemeente Opmeer. 
maandag 8 maart 2010 om 20.00 uur  in café Verlaat, Oosterboekelweg 48 te De Weere


Aanwezig: Dorpsraad Aartswoud; Joke Commandeur en Michel van Ierland ; Dorpraad Hoogwoud: Adrie Vlaar en Nancy Bakker; Dorpsraad Spanbroek/Opmeer: Jaap Klaver, Bart van Doorn, Jos Burger en Berthe....; Gemeenschapsraad De Weere: Jos Stam, Jos van Diepen en Jack Berkhout (notulist).


AGENDA
:

 1. Communicatie met de Gemeente
  • Dit punt stond op de agenda omdat eerder werd door de dorpsraden Hoogwoud en De Weere een matige communicatie met de gemeente Opmeer ervaren werd. Na het vorige overleg vinden De Weere en Hoogwoud nog steeds dat het beter kan. Zo zou De Weere een informeel overleg hebben met B&W. Dit werd zonder dat er een duidelijke verklaring voor gegeven kon worden afgezegd.
 2. Ervaringen verantwoordelijkheid wegen binnen bebouwde kom in onderhoud bij HHNK.
  In De Weere schuiven gemeente en HHNK de verantwoordelijkheid voor de aanpassingen naar elkaar af. Maken andere dorpraden dit ook mee. Wie is er nu verantwoordelijk.
  De andere dorpraden hebben geen vergelijkbare situatie
 3. Budget Dorpsraden/Gemeenschapsraad
  De jeugdraad heeft een budget van €7.500,- De Dorpsraden hebben een budget van €1.000,- DSV/D66 wees de GR De Weere hier op; Voelen de dorpsraden de behoefte aan een hoger budget?
  De dorpsraden voelen geen behoefte aan een hoger budget. Iedereen kan goed met het huidige budget werken. Het is bovendien mogelijk om voor bijzonderheden extra budget te vragen.
 4. Opstellen Dorpsvisie
  • PVDA en Gemeentebelangen streven naar het opstellen van een dorpsvisie door de dorpsraden. Wat vinden wij hier van. Als we dat ook wel eens willen doen; Hoe zouden we dat willen gaan doen?
   De dorpraden van de kleinste kernen voelen meer behoefte aan een dorpsvisie dan de dorpsraden van de grotere kernen. De voorzieningen in de de kleinere kernen staan (potentiëel) meer onder druk.
 5. In De Weere gaat een woningbouwproject van start dmv CPO.
  • De Weere verteld over de aanleiding van het project en hoe het tot nu toe is gegaan. Hoogwoud heeft ook wel interesse voor betaalbaar wonen. De Weere verteld dat er wel een bijzondere behoefte moet zijn.
 6. AED in De gemeente Opmeer
  • In de gemeente Opmeer komt een reanimatienetwerk; De gemeente heeft een ontwerpovereenkomst gemaakt; wat willen wij als dorpsraden wel en niet op ons nemen ten aanzien van dit netwerk.
   De dorpsraden willen geen verantwoordelijkheid voor het netwerk. Men wil graag meewerken aan het meedenken, onder andere over locaties voor de apparaten. Men wil ook meewerken aan het werven van vrijwilligers. De Weere verteld nog wel dat zij verantwoordelijkheid voelt omdat ze ...
 7. Hondenbelasting en eenduidige opruimplicht in de gemeente Opmeer (doprsraad Hoogwoud). De Dorpsraden vinden het goed als er één regel is voor honden en paardenpoep. Opruimen binnen de bebouwde kom! Dorpsraad Hoogwoud zal dit communiceren naar de gemeente.
 8. Opruimplicht voor paardenpoep (dorpsraad Hoogwoud)
  Zie vorige punt.
 9. Instandhouding/ontwikkeling voorzieningen.
 10. wat is ons standpunt bij ontwikkeling / in standhouding van onderhoud/voorzieningen als de gemeente wil bezuinigen? Waar letten we op? (dorpsraad Hoogwoud)
  Als er angsten zijn over de instandhouding van bepaalde voorzieningen kun je dit opnemen in een dorpsvisie.
 11. Rondvraag en wat verder ter tafel komt

Volgend jaar nodigt Aartswoud ons uit voor het jaarlijks overleg tussen de dorpsraden.
Secretariaat:    Jack Berkhout
                        Oosterboekelweg 36
                        1661 BS De Weere
                        È 06-5314 9360
                     š Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.